İran Vatandaşları Oturum İzni

İran Vatandaşları Oturum İzni
11 Mart 2019 No Comments Makaleler Göçmen Danışmanı / Immigration Advisor

Devletin kendi sınırları içinde egemenlik yetkisine sahip olması uluslararası hukukun en önemli ilkelerinden biri olup, her bir devlet kendi sınırları içinde bulunan yabancıların hak ve hukuklarını ulusal yasaları ile düzenlemektedir. Başka bir deyişle, her bir ülke kendi ülkesine kimlerin geleceğine, ne kadar süre ile kalacağına karar vermektedir. Türkiye’nin izlediği vize politikası gereğince, hem resmi hem de umuma mahsus pasaport sahibi İran vatandaşları ülkemize vizesiz seyahat edebilmektedirler. İran vatandaşlarına tanınan vize muafiyet süresi 90 gün olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla, İran vatandaşları 90 gün boyunca her hangi bir vizeye ve harca tabi olmadan ülkemizde ikamet edebilmektedirler. 90 günden fazla Türkiye’de ikamet etmek isteyen İranlıların vize muafiyet sürelerini doldurmadan ikamet izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. İkamet izin başvuruları İranlı yabancının ikamet edeceği il veya ilçe Göç İdaresi Müdürlüğü’ne yapılmaktadır.

İran Oturum İzni Nasıl Alınır?

İran vatandaşlarının 90 günlük muafiyet süresini doldurmadan ikamet izni, bir başka adıyla oturum izin başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Vize muafiyet süresi içinde oturum izni başvurusunda bulunmayan İranlılar vize ihlaline girmekte, haklarında yaptırım uygulanmaktadır. Bu kişiler kolluk kuvvetleri tarafından yakalandığı zaman haklarında giriş yasağı alınabilmektedir.

İleride sorun yaşamamak adına 90 günlük muafiyet süresi içinde Göç İdaresi’ne randevu alınarak yabancının ikamet izni başvurusu yapılabilmektedir. İran vatandaşları Türkiye’deki ikamet sebebine göre aşağıdaki ikamet türlerinde birine müracaat edebilirler.

  1. Kısa Dönem İkamet İzni

Kısa dönem ikamet izni, genel ikamet izni türü olup, özel ikamet türlerinden her hangi birine başvuru için gereken şartları temin edemeyen İran vatandaşları müracaatta bulunabilirler. 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda öngörülen şartları sağlayan İran vatandaşları kısa dönem oturum izni başvurusunda bulunabilirler.

  • Türkiye’de ticari bağlantı kurmak amacıyla ikamet eden İran vatandaşları;
  • Türkiye’ye bilimsel araştırma yapmak amacıyla gelen İran vatandaşları;
  • Türkiye’de gayrimenkul satın alan İran vatandaşları;
  • Türkiye’ye turizm sebebi ile gelip ve ikamet eden İran vatandaşları

Kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilirler.

  1. Öğrenci Oturum İzni

Türkiye’ye ön lisans, lisans, lisansüstü, doktora eğitimi almak amacı ile gelen İran vatandaşlarının üniversitelerine kayıt olduktan sonra vize süresi içinde öğrenci oturum izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Türkiye’de lisans öncesi eğitim, lisans,  yüksek lisans, doktora eğitimi almak amacıyla ikamet eden ve Yüksek Öğretim Kurumuna kayıt olan Gürcistan vatandaşlarının öğrenci ikamet izni türüne başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

  1. Aile İkamet İzni

Türk vatandaşı veya Türkiye’de ikamet izni ile ikamet eden yabancı uyruklu ile evli olan İran vatandaşları ve çocukları aile ikamet izni başvurusunda bulunabilirler.

  1. Uzun Dönem İkamet İzni

İçişleri Bakanlığı Göç Politikaları Kurulu’nun belirlediği nitelikleri taşıyan ve Türkiye’de en az 8 yıl boyunca kesintisiz ikamet eden İran vatandaşları uzun dönem oturum izni başvurusunda bulunabilirler. Yabancının Türkiye’de ikamet eden ettiği yıllar hesaplanırken öğrenci olarak oturulan sürelerin yarısı dikkate alınmaktadır.

İran Vatandaşlarına Oturum İzni İçin Gerekli Belgeler

Daha önce de belirttiğimiz gibi, yabancılara oturum izni düzenlemeye yetkili makam Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olmakta olup, randevu gününde yabancının belgeleri eksiksiz olarak göç memuruna teslim etmesi gerekmektedir. Yabancıdan istenen belgeler ikamet izin türüne ve yabancının uyruğunda bulunduğu ülkeye göre değişiklik arz etmektedir.

Göçmen Büro danışmanları tarafından ikamet izni randevunuz alınmakta ve evraklarınız eksiksiz olarak hazırlanmaktadır. Bizimle iletişime geçerek söz konusu işlemler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Tüm ikamet izni türlerinde yabancıdan istenen ortak gerekli belgeler aşağıda yer almaktadır. Oturum izin türüne göre yabancının kendisinden istenen diğer evrakları da temin etmesi gerekmektedir.

  • Oturma izni başvuru formu;
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin Türkçe çevirili noter tasdikli nüshası;
  • Yeterli maddi düzene sahip olduğuna dair belge;
  • Genel Sağlık Sigortası;
  • Medeni durumu gösterir belge;
  • Adres bilgi belgesi.

İran uyruklu yabancının randevu günü ve saatinde, randevunun alındığı il veya ilçe Göç İdaresi Müdürlüğü’ne giderek gerekli belgeleri teslim etmesi gerekmektedir. Oturum izni başvuruları alınarak olumlu sonuçlanan İranlıların ikamet kartları posta yoluyla gönderilmektedir.

İran Oturum İzni Uzatma İşlemleri

Daha önce oturma izni alarak Türkiye’de ikamet eden İran vatandaşlarının, oturma izninin süresi dolmadan önce oturma izni uzatma başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Oturum izni uzatma başvurusu yabancının mevcut oturma izninin bitmesinden 60 gün önce yapılabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus oturma izninin süresi bitmeden başvurunun yapılması, bilgilerin hatası bir şekilde girilmesidir. Oturma izni uzatma başvurusunda istenilen evraklar ikamet izninin türüne göre farklılık göstermektedir. Kural olarak, aşağıdaki evraklar tüm ikamet izni türü uzatma başvurularında istenmektedir.

Gerekli Belgeler (Ortak)

  • Oturma İzni Uzatma Başvuru Formu;
  • Pasaport ve yerine geçerli belgenin Türkçe çevirili noter tasdikli çevirisi;
  • 4 Adet Fotoğraf;
  • Kalınacak süre zarfında yeterli düzeyde maddi gelire sahip olunduğuna dair belge;
  • Genel Sağlık Sigortası.

İkamet izni uzatma başvurusunda bulunan İran vatandaşının kimlik bilgilerinde ve ikamet izni türünde bir değişiklik olmaması durumunda, uzatma başvuruları posta aracılığıyla yapılmaktadır. Kişinin randevu alarak İl Göç İdaresi’ne bizzat gitmesi gerekmemektedir.

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Whatsapp'tan yaz