ÇALIŞMA İZNİ UZATMA BAŞVURUSU
Yabancıların Türkiye’deki çalışma şartları 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanunun 10.maddesi gereğince, ilk yapılacak başvurularda iş ve hizmet sözleşmesiyle belirlenmiş çalışma süresini aşmamak şartıyla çalışma izni 1 sene için verilmektedir. Bu kanunun 10/2. Fıkrasına göre , aynı işyerinde çalışmaya devam eden yabancıların yapacakları uzatma başvurularında ilk uzatmada en çok 2 yıl uzatılmasına , sonraki uzatma başvurularında ise en çok 3 yıl uzatılmasına karar verilmektedir. Yabancının çalıştığı iş yerini değiştirmesi halinde, işveren değişikliği yaşanması sebebi ile yapılacak başvuru uzatma başvurusu olarak değerlendirilmeyip, ilk başvuru olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle çalışma izni 1 yıllık olarak verilmektedir.
ÇALIŞMA İZNİNİN UZATILMASINDA İŞVERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER
Yabancının aynı işyerinde devam etmesi halinde , iş veren tarafından çalışma izin süresinin bitiminden önce çalışma izninin uzatılması için başvuru yapılması gerekir. Çalışma izni uzatma başvurusu, mevcut çalışma izninin bitimin 60 gün önce ve her halde , çalışma izin süresinin dolmasından önce yapılmalıdır, bu süre dolduktan sonra yapılan uzatma başvuruları Bakanlıkça işleme alınmamaktadır. Bu nedenle çalışma izni uzatma başvurusunu süresinde yapamayan işverenler uzatma başvurusu yerine yeni çalışma izni başvurusu yaparak 1 yıllık çalışma izni alabilirler. İşveren tarafından çalışma izninin uzatılmasının istenebilmesi için yabancını iş yerinde çalıştığı süre boyunca maaşının banka aracılığıyla ve eksiksiz olarak yatırılması , sgk primlerinin tam olarak yatırılması ve SGK borcunun bulunmaması, işverenin vergi borcunun bulunmaması ve iş yerinde en az 5 TC vatandaşının çalışması gerekmektedir.
ÇALIŞAN TARAFINDAN YAPILMASI GEREKENLER
Çalışma izinleri uzatılan yabancılar daha önce yapmakta oldukları işi sürdürebilirler. Çalışma izni bulunan yabancılar çalışma izni sürecinde toplam 6 aydan fazda Türkiye dışında kalamazlar. Çalışma izninin devam ettiği süre boyunca herhangi bir suça karışamazlar. Çalışma iznini uzatmak isteyen yabancılar öncelikle elektronik ortamda çalışma süresi uzatım dilekçesini doldurmalı ve bu dilekçeye ek olarak pasaport fotokopilerini ve eski çalışma izin belgesini sunmalıdır . Ayrıca yabancının çalışma olduğu şirketin en son sermaye yapısını ve ortak sayısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi;SMMM ve ya vergi dairesi tarafından onaylı bilanço , kar ve zarar tablosu da dilekçeye eklenmelidir.Bu belgeler ile başvuru işveren tarafından da yapılabilir.
SÜRESİZ ÇALIŞMA İZNİ NASIL ALINIR?
6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunuyla belirlenmiş şartları yerine getirerek uzun dönem ikamet izni alan yabancılar ve Türkiye’de en az 8 yıl yasal çalışma izni ile çalışan yabancılar süresiz çalışma izni almak için başvuruda bulunabilirler. Ancak tüm yasal şartları taşıyan yabancıların süresiz çalışma izni alabileceğine dair kesin bir hüküm bulunmamaktadır.
AV.BERRAK ZAHİDE GÖROĞLU